Σελίδες

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

10 μέρη που απαγορεύεται να επισκεφτεί κανείς



10 Μύθοι για την Ηλιοθεραπεία


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο. Άλλοι αναζητούν το ιδανικό μαύρισμα και άλλοι το θέλουν αλλά το φοβούνται. Ηλιοθεραπεία: αναγκαία αλλά με μέτρο.






Ο ήλιος μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία μας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επιβλαβής. Το φως του ήλιου το έχουμε ανάγκη για την παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Ωστόσο, η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση, τις πανάδες, τα εγκαύματα και, στη χειρότερη των περιπτώσεων, για την εμφάνιση του μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι νεότερες ηλικίες, αφού είναι οι πιο ευάλωτες για να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα.

Μύθος 1ος
Τα παιδιά χρειάζονται μεγάλες δόσεις ηλιοθεραπείας για να διατηρούν καλή υγεία.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ωφέλιμη για την υγεία μας γιατί βοηθά στην παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Λίγα όμως λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για τη σύνθεση της βιταμίνης αυτής. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε ασχολίες έξω από το σπίτι πρέπει να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο και αντηλιακή κρέμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, ιδίως τα παιδιά με πολύ ανοιχτό δέρμα, και να προτιμούν τη σκιά. Ακόμη και εκεί λαμβάνουν όλα τα αγαθά που προσφέρει ο ήλιος.

Μύθος 2ος
Ο καρκίνος του δέρματος αφορά μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα γεγονότα ωστόσο της παιδικής ηλικίας παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Μύθος 3ος
Προηγείται το ηλιακό έγκαυμα του καρκίνου.

Οσοι παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του δέρματος. Οσο περισσότερα ηλιακά εγκαύματα έχει υποστεί κάποιος σε νεαρή ηλικία και είναι μάλιστα και ανοιχτόχρωμος τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να αναπτύξει μελάνωμα στην ενήλικη ζωή του. Ωστόσο, το δέρμα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία «τραυματίζεται» είτε πάθει έγκαυμα είτε όχι.

Μύθος 4ος
Η ζημιά από την ηλιοθεραπεία είναι προσωρινή γιατί το δέρμα την επουλώνει γρήγορα.

Το δέρμα επουλώνει μερικές από τις επιφανειακές ζημιές, γι΄ αυτό το έγκαυμα εξαφανίζεται έπειτα από λίγες ημέρες. Οι ζημιές ωστόσο που γίνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος δεν επουλώνονται, παραμένουν και το αποτέλεσμα θα φανεί έπειτα από πολλά χρόνια.



Μύθος 5ος
Η χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης δερματικών καρκίνων.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί όταν αυτοί που χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο. Αν η αντηλιακή κρέμα χρησιμοποιηθεί σωστά, περιορίζονται οι πιθανότητες ανάπτυξης δερματικού καρκίνου και μελανώματος.

Μύθος 6ος
Αν φορέσω αντηλιακή κρέμα το πρωί είμαι προστατευμένος όλη την ημέρα.

Μία φορά δεν είναι αρκετή. Η αντηλιακή κρέμα πρέπει να απλωθεί σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες. Καμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, το καπέλο και τη σκιά.

Μύθος 7ος
Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες κοκκινίλες.

Οταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, μπορεί κάποιος να καεί από τα πρώτα δέκα λεπτά ή και σε λιγότερο χρόνο αν είναι ανοιχτόχρωμος (ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, γαλανά ή πράσινα μάτια, φακίδες στο πρόσωπο και στο σώμα, δέρμα που εύκολα καίγεται χωρίς να μαυρίζει). Για αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον ήλιο όχι μόνο όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα αλλά ακόμη και όταν ασχολούμαστε με εργασίες στην αυλή ή στον κήπο μας. Στα παιδιά πρέπει να ανανεώνουμε την αντηλιακή τους κρέμα κάθε δύο ώρες και να τους φοράμε μπλούζα και καπέλο, ιδίως τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Μύθος 8ος
Χρησιμοποιώντας σπρέι μαυρίσματος το δέρμα αποκτά χρώμα και μειώνονται οι κίνδυνοι από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Με το σπρέι μαυρίσματος στην ουσία βάφουμε το δέρμα σας. Τα προϊόντα για ψεύτικο μαύρισμα δεν παρέχουν καμία προστασία από τον ήλιο.

Μύθος 9ος
Δεν καίγομαι από τον ήλιο όταν βρίσκομαι μέσα στο αυτοκίνητο.

Παρ΄ ότι το γυαλί μειώνει τη δύναμη της ακτινοβολίας, διατηρεί περίπου το ένα τρίτο αυτής. Ετσι, είναι πολύ πιθανό να καεί κάποιος από τον ήλιο ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό του, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια.

Μύθος 10ος
Οι αντηλιακές κρέμες με υψηλό δείκτη (30 ή 50) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Ενας δείκτης προστασίας με βαθμό 20 για άτομα που δεν πάσχουν από παθήσεις που δημιουργούν φωτοευαισθησία ή λαμβάνουν φωτοευαισθητοποιητικά φάρμακα είναι αρκετός για να μας προφυλάξει. Επειδή όμως θεωρείται ότι πρέπει να απλώνουμε στο σώμα μας αντηλιακό σε παχύτερο στρώμα απ΄ ό,τι γίνεται στην πράξη, η κρέμα με δείκτη 40 ή 50 προστατεύει καλύτερα επειδή είναι πιο παχύρρευστη. Στην πραγματικότητα αυτές οι κρέμες προσφέρουν την προστασία που θα είχαμε αν απλώναμε σωστά στο σώμα μας, δηλαδή σε παχύ στρώμα, το αντηλιακό με δείκτη 20.

Περισσότερο ευαίσθητοι οι «φυλακισμένοι» στο γραφείο
Την προσοχή του κόσμου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, εφιστά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας καθηγητής κ. Α. Κατσάμπας. «Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, όλη η ζωή από εκεί ξεκινάει. Ομως η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην υγεία, άλλα βραχυπρόθεσμα και άλλα μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο καθηγητής.

Οπως είπε, οι άμεσες βλάβες είναι το κοκκίνισμα, τα εγκαύματα και οι πανάδες. Επίσης μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε όσους παίρνουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Οι χρόνιες βλάβες είναι και οι πιο σοβαρές, και ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αφού δημιουργούνται πιο εύκολα ρυτίδες, διαταραχές στο χρώμα και έλλειψη ελαστικότητας σε αυτό. Η πιο σημαντική βλάβη που μπορεί να προκληθεί είναι το μελάνωμα, στο οποίο είναι αρκετά ευαίσθητοι όσοι κάνουν δουλειά γραφείου και εκτίθενται στον ήλιο ξαφνικά κάποιες μέρες το καλοκαίρι.
http://www.iator.gr

Νομίζετε ότι δονείται το κινητό σας; Έχετε το «σύνδρομο των δονήσεων-φάντασμα»!

Άλλο ένα… παρανοϊκό φαινόμενο της εποχής το οποίο αγγίζει όλο και περισσότερους νέους απασχολεί τους επιστήμονες.
Το έχουν ονομάσει «Σύνδρομο των δονήσεων-φάντασμα» ή «άγχος της δόνησης». Πρόκειται για την ψευδαίσθηση που έχουμε ότι το κινητό μας δονείται αλλά στην ουσία δεν έχει κουνηθεί καθόλου!

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί τρεις μεγάλες έρευνες γι' αυτό το νέο φαινόμενο. Τα αποτελέσματα της τελευταίας, μάλιστα, που διενεργήθηκε από επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου IU-PU Fort Wayne με επικεφαλής τον δρα Μισέλ Ντρούιν, δημοσιεύθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα στην Επιθεώρηση «Υπολογιστές στην Ανθρώπινη Συμπεριφορά». Και έρχονται να φωτίσουν λίγο περισσότερο αυτή τη μυστηριώδη πτυχή της καθημερινότητας που έως πρόσφατα θεωρούνταν απόρροια του έντονου στρες για τη λήψη νέων μηνυμάτων.


Για ποιον λόγο όμως  γινόμαστε θύματα αυτών των ψευδαισθήσεων; Σαφής απάντηση στο ερώτημα δεν έχει ακόμη δοθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, το 2007, οι ψεύτικες δονήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συχνή χρήση του κινητού. Είχε διαπιστωθεί, λόγου χάριν, πως οι συμμετέχοντες που «άκουγαν» τότε τις ανύπαρκτες δονήσεις έστελναν καθημερινά πέντε φορές περισσότερα μηνύματα απ' ό,τι οι υπόλοιποι. Παρόλ' αυτά, οι ανήλικοι χρήστες ενοχλούνται πολύ λίγο ή και καθόλου όταν συνειδητοποιούν ότι τελικά δεν έχουν μήνυμα στο κινητό τους, σε αντίθεση με τους ενηλίκους, τα δύο τρίτα των οποίων προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις παραισθήσεις τους.
 
πηγή:.kokoria.gr 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ METROPOLISΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ (12/07/2012)



 Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η κατάρρευση της αλυσίδας καταστημάτων Metropolis και ο αγώνας των εργαζόμενων  για την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους» έδωσαν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ οι εργαζόμενοι και απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis.
     «Τα Metropolis είναι μια εταιρεία με παρουσία στο χώρο της λιανικής πώλησης εδώ και 27 χρόνια. Από ένα μικρό κατάστημα στην Πανεπιστημίου, αναπτύχθηκαν σε μια αλυσίδα 12 ισχυρών σημείων πώλησης, φτάνοντας (για αρκετά χρόνια) να καλύπτουν περίπου το 50%  των πωλήσεων δίσκων στην Ελλάδα. Ήταν το μοναδικό δισκοπωλείο στη χώρα μας  που ανέφερε ο ταξιδιωτικός οδηγός, παγκόσμιας εμβέλειας, “Lonely Planet”» επεσήμαναν οι εργαζόμενοι τονίζοντας: «τα Metropolis δεν είναι ιδέα, δεν είναι μια επιγραφή. Τα Metropolis είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που διεκδικούμε τα αυτονόητα:  την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεών μας» .



   Αναφερόμενοι στο ιστορικό και τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κλείσιμο και των 12 καταστημάτων της επιχείρησης (από τότε που ο Ανδρέας Κουρής απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης) οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ανέφεραν: «Με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να κλείνουν τα πρώτα καταστήματα με την αιτιολογία του μεγάλου λειτουργικού κόστους και με τις διαβεβαιώσεις των διευθυντών ότι αναζητούνται νέοι χώροι, πιο ευέλικτοι, προς αντικατάστασή τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ενώ το κλείσιμο των καταστημάτων συνεχιζόταν. Καθώς έκλειναν τα καταστήματα, ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών μας, καθυστερήσεις που σήμερα έχουν μετατραπεί σε παύση πληρωμών, αφού πλέον έχουμε να πληρωθούμε για περισσότερους από 4 μήνες. Στη συνέχεια ακολούθησαν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων των αποζημιώσεων των απολυμένων συναδέλφων μας, μέχρι που κι αυτό σταμάτησε με την έναρξη αυτής της χρονιάς κι έτσι, σήμερα, δίνεται μόνο το χαρτί της απόλυσης χωρίς ούτε ένα ευρώ».


   «Συγχρόνως συσσωρευόταν τα χρέη της εταιρείας προς τους προμηθευτές, προς το Δημόσιο και προς το ΙΚΑ, μιας και ο Ανδρέας Κουρής δεν απέδιδε ούτε τις εργοδοτικές, αλλά ούτε και τις εργατικές εισφορές που παρακρατούσε από τους εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, μπήκαν και τα επόμενα λουκέτα στα καταστήματα που είχαν απομείνει, αφού δεν πλήρωνε ούτε και τα ενοίκια των καταστημάτων, λόγος για τον οποίο όλα τα τελευταία καταστήματα έκλεισαν λόγω έξωσης».


   Όπως υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι, «σε όλο αυτό το διάστημα, η διεύθυνση μας παραμύθιαζε συστηματικά υποσχόμενη τη μια το άνοιγμα νέων καταστημάτων, την άλλη τον ερχομό νέων διευθυντών, αποκρύπτοντας ωστόσο την ένταξή της στο περιβόητο άρθρο 99, πέρσι τον Μάιο, Εμείς, βέβαια, βλέπαμε τα καταστήματα να απομένουν ως κουφάρια των παλιών Metropolis, χωρίς νέα εμπορεύματα και με άδεια ράφια», ανέφεραν.


  «Που έχουν πάει οι εισπράξεις από τα υγιή εμπορεύματα και τα γεμάτα ράφια που πουλήθηκαν αυτά τα 2,5 χρόνια από τα 12 καταστήματα; Τελικά, το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας ήταν τα λουκέτα και στα 12 καταστήματα;», αναρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι.


Όπως ανέφεραν, «μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απαντήσαμε τους τελευταίους μήνες με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Με συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα και τα γραφεία της επιχείρησης. Με πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο εμπορικό κέντρο Mall και, πρόσφατα, με παρέμβασή μας στη φιέστα της απονομής των βραβείων MAD».


Για τις τελευταίες κινήσεις της εργοδοσίας σημείωσαν: «Τελευταία η εργοδοσία προβάλλει ως νέο σχέδιο σωτηρίας το άνοιγμα καινούριου καταστήματος στην οδό Σταδίου που θα αντικαταστήσει το κεντρικό, δηλαδή αυτό της Πανεπιστημίου. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει αφού το κεντρικό κατάστημα της Πανεπιστημίου είχε έκταση 4.000 τ.μ., ενώ το κατάστημα της Σταδίου περίπου 600 τ.μ. και δεν μπορεί να απασχολήσει περισσότερους από 15 εργαζόμενους. Εκτός κι αν η επιχείρηση έχει καμιά φαεινή ιδέα να μας βάλει να δουλέψουμε εκ περιτροπής εργασία - με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους μισθούς και την επιβίωσή μας - έτσι ώστε να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους που έχουν απομείνει».


Σε ότι αφορά τη φημολογία για την εμφάνιση νέου επενδυτή και συγκεκριμένα του Πάρη Κασιδόκωστα – Λάτση, οι εργαζόμενοι ανέφεραν: «Του δίνουμε τις καλύτερες ευχές μας και τον προειδοποιούμε από τώρα ότι αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις τις επιχείρησης, αναλαμβάνει πρώτιστα τις οφειλές της απέναντί μας. Και με αυτό το σκεπτικό θα τον υποδεχτούμε!».


Αναφορικά με τους ισχυρισμούς εκπρόσωπων της διοίκησης της επιχείρησης, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 100 απολυμένοι έχουν αποζημιωθεί κανονικά και ότι 50 έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων τους, ο εκπρόσωπος των απολυμένων τόνισε: « Σε ότι αφορά τους 100, αν και αμφισβητούμε το συγκεκριμένο αριθμό, αφορά ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων η πλειοψηφία των οποίων εργάζονταν μικρό χρονικό διάστημα και, έτσι, η αποζημίωσή τους καταβλήθηκε σε μία δόση. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους απολυμένους, αυτοί που απολύθηκαν μέχρι το τέλος του 2011 έχουν λάβει ένα μέρος των δόσεων της αποζημίωσής τους – αλλά όχι το μεγαλύτερο. Από τον Φεβρουάριο του 2012 δε, δεν έχει καταβληθεί σε αυτούς καμία άλλη δόση. Και όσον αφορά τις απολύσεις που έγιναν μέσα στο 2012, κανένας εργαζόμενος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από την αποζημίωσή του και,  βέβαια, ούτε τους οφειλόμενους μισθούς, το επίδομα της άδειας και την άδεια που δεν έχουν λάβε»ι.


Όπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζόμενων, Παλαιολόγος Παλαιολόγος, «η πρώτη επαφή που είχα με τους εργαζόμενους των Metropolis ήταν το Μάιο του 2011, λέγοντάς μου ότι είχαν μάθει πως η επιχείρηση είχε μπει στο άρθρο 99. Κάναμε έναν αρχικό έλεγχο και είδαμε  ότι χωρίς καμία ενημέρωση και δημοσίευση η εταιρεία είχε μπει στο άρθρο 99 με μια πολύ λιτή απόφαση, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει παροδικά οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι δεν είναι για πτώχευση γιατί δεν βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών».


Όπως ανέφερε ο ίδιος, «συμβουλέψαμε τότε τους εργαζόμενους ότι, εφόσον πληρώνονται - έστω και με καθυστέρηση ενός και ενάμιση μήνα – να μην επιλέξουν οποιαδήποτε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων ή επίσχεσης εργασίας  και, έτσι, για ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών και λίγο παραπάνω οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με αυτές τις καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις στο χώρο εργασίας, η προσωπική επαγγελματική και ηθική απαξίωση ήταν καθημερινό φαινόμενο και, συχνά οι εργαζόμενοι επικοινωνούσαν μαζί μου για να παραπονεθούν για συμπεριφορές που υφίστανται που του οδηγούσαν σε πιεστικές καταστάσεις».


«Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την εταιρεία με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας σε οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα προέκρινε ο εργοδότης και να εξασφαλίσουμε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους. Πήγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητήσαμε επίμονα από την εταιρεία να συζητήσουμε και διαπιστώσαμε ότι το μόνο που μπορούσε να βεβαιώσει η εταιρεία είναι ότι δεν υπάρχει φράγκο, ότι υπάρχει καθολική αδυναμία πληρωμών, αλλά ταυτόχρονα πάντα υπήρχε ένα παράθυρο ελπίδας στη Σταδίου σε ένα χώρο που θα ενοικιαζόταν, αλλά για κάποιους τυπικούς λόγους αυτό καθυστερούσε, για κάποιον επιχειρηματία που θα βοηθούσε στην εξυγίανση κ.λ.π. κ.λ.π. Όταν κατανοήσαμε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από τον εργοδότη, τότε ξεκινήσαμε και τις δικαστικές ενέργειες, έχουμε κάνει ασφαλιστικά και αγωγές για όλους τους εργαζόμενους, βλέποντας, ότι έχει φροντίσει ο εργοδότης να αποξενωθεί από όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, εκτός φυσικά του σήματος. Ελπίζω ή μάλλον είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ανδρέας Κουρής δεν έχει κάνει το σφάλμα να αποξενωθεί από το σήμα, έχοντας οφειλές σε εργαζόμενους, τώρα ή σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό επιφέρει σοβαρές αστικές και ποινικές ευθύνες, πράγμα που υποθέτω ότι θέλει να τρις αποφύγει» τόνισε ο κ. Παλαιολόγος.

πηγή:prezatv.gr

«Χρήστης» Coca-Cola: Τα τέσσερα στάδια της αυτοκαταστροφής


Τα πρώτα 10 λεπτά: 10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας (100% της προτεινόμενης ημερήσιας χρήσης.) Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ που κόβει την γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.
20 λεπτά: Το ζάχαρο σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό , μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή)
40 λεπτά: Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Oι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.
45 λεπτά: Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.
60 λεπτά: Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο χαμηλότερο έντερο σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι. (Σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε.) Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο που πήγαινε στα κόκκαλά σας καθώς επίσης και το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό.
Δεδομένου ότι το rave μέσα σας πεθαίνει, θα αρχίσετε να έχετε μια συντριβή ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή/και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke, μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει τα ισχυρά κόκκαλα και τα δόντια.

Βλάστη Κοζάνης: Γιορτές της Γης 2012


Οι Γιορτές της Γης δημιουργήθηκαν με σκοπό να συμβάλλουν στην οικολογική ευαισθητοποίηση μέσω μιας μοναδικής πολιτιστικής εμπειρίας και να προβάλλουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής προωθώντας την ενεργό δράση. Από τις 12 έως τις 15 Ιουλίου όλοι είναι καλεσμένοι σ’ αυτή την ιδιαίτερη γιορτή για το περιβάλλον.
Η ιδέα ηχούσε παράξενα πριν από δώδεκα χρόνια: μια οικολογική γιορτή στη Βλάστη Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. Σε μια εποχή που οι συλλογικότητες υποχωρούν, το περιβάλλον φαίνεται να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες και επιπλέον επιλέγοντας έναν τόπο μακριά από πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς που γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης έδινε την εντύπωση ενός πρόωρα χαμένου στοιχήματος.
Ωστόσο η Κοινότητα Βλάστης και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ, τόλμησαν, και με την αρχική συμπαράσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόρθωσαν από την πρώτη κιόλας χρονιά, το 2001, να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό και οι Γιορτές της Γης να καθιερωθούν ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά events.
Εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ένα φεστιβάλ για σκεπτόμενους ανθρώπους», καθώς οι επισκέπτες συμμετέχουν σε πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, που επιπλέον αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.  Παράλληλα οι Γιορτές της Γης φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου, καθώς η Βλάστη παρά την μεγάλη της ακμή στις αρχές του αιώνα, σήμερα φθίνει πληθυσμιακά ακολουθώντας την μοίρα όλων σχεδόν των ορεινών κοινοτήτων της χώρας μας.
Περισσότεροι από 120.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει τα έντεκα αυτά χρόνια, στις 52 συνολικά ημέρες φεστιβαλικών δραστηριοτήτων. Με φυσικό σκηνικό το λιβάδι, κεντρικό σημείο αναφοράς του οικισμού της Βλάστης, έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μας ταξίδεψαν με ήχους και ρυθμούς παραδοσιακούς, έθνικ, τζαζ και ροκ. Ανάμεσά τους οι Kultur Shock (USA), Fanfare Ciocarlia (Ρουμανία), ο Shantel (Γερμανία), ο Ivo Papasov και o Theodosii Spasov (Βουλγαρία), ο Trilok Gurtu (Ινδία), ο Boban i Marko Markovic Orkestar και οι KAL (Σερβία), οι DelaDap (Austria), ο Khalid K.και οι Compagnie Cameleon (France), οι Hands Percussion Team (Malaysia), o Νίκος Παπάζογλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Χαίνηδες, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Καλλιόπη Βέττα, η Μάρθα Φριντζήλα, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Zερβουδάκης, ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, o Χρίστος Τσιαμούλης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Αγάθωνας, η Μαριώ, η Ρούλα Μανισσάνου, το συγκρότημα ΤΑΧΙΜΙ από τη Σουηδία, οι Mode Plagal, πολλά νεανικά συγκροτήματα (Δάρνακες, Δυτικές Συνοικίες, Xaxakes, Tσοπάνα Rave, FFC, κά), αλλά και αρκετά συγκροτήματα έθνικ μουσικής από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Σερβία και Ινδία.
Αλλά οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Στόχος μας είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α.
Δείτε το φετινό πρόγραμμα εδώ: http://www.oikotopia.gr/EarthFestival-gr.htm
Και πάρτε μια γεύση από τις Γιορτές της Γης του 2010:
http://www.oikotopia.gr/
πηγή: artivist.gr

Banksy | Ο Φαντομας Της Street Art


Παίζει το παιχνίδι του συστήματος καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ή είναι έξω από το σύστημα; Επιδιώκει να βρίσκονται έργα του σε μεγάλα μουσεία και να πουλιούνται σε γκαλλερί για εκατομμύρια ή απλά ζωγραφίζει μουντούς τοίχους σε δημόσιους χώρους για να μην φαίνονται βαρετοί;

Φρίντα Κάλο: Η αναζήτηση μιας φριχτής ομορφιάς (Σπάνιες Φωτογραφίες)


Kahlo4
«Γεννήθηκα μέσα στη φωτιά, πρωτοείδα τον κόσμο μέσα στη θέρμη του ξεσηκωμού. Γεννήθηκα μαζί με μια επανάσταση, είμαι χωρίς αμφιβολία παιδί αυτής της επανάστασης και ενός γέρου θεού που λάτρευαν οι πρόγονοί μου. Γεννήθηκα το 1910. Ήταν καλοκαίρι».