Σελίδες

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νομίζετε ότι δονείται το κινητό σας; Έχετε το «σύνδρομο των δονήσεων-φάντασμα»!

Άλλο ένα… παρανοϊκό φαινόμενο της εποχής το οποίο αγγίζει όλο και περισσότερους νέους απασχολεί τους επιστήμονες.
Το έχουν ονομάσει «Σύνδρομο των δονήσεων-φάντασμα» ή «άγχος της δόνησης». Πρόκειται για την ψευδαίσθηση που έχουμε ότι το κινητό μας δονείται αλλά στην ουσία δεν έχει κουνηθεί καθόλου!

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί τρεις μεγάλες έρευνες γι' αυτό το νέο φαινόμενο. Τα αποτελέσματα της τελευταίας, μάλιστα, που διενεργήθηκε από επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου IU-PU Fort Wayne με επικεφαλής τον δρα Μισέλ Ντρούιν, δημοσιεύθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα στην Επιθεώρηση «Υπολογιστές στην Ανθρώπινη Συμπεριφορά». Και έρχονται να φωτίσουν λίγο περισσότερο αυτή τη μυστηριώδη πτυχή της καθημερινότητας που έως πρόσφατα θεωρούνταν απόρροια του έντονου στρες για τη λήψη νέων μηνυμάτων.


Για ποιον λόγο όμως  γινόμαστε θύματα αυτών των ψευδαισθήσεων; Σαφής απάντηση στο ερώτημα δεν έχει ακόμη δοθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, το 2007, οι ψεύτικες δονήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συχνή χρήση του κινητού. Είχε διαπιστωθεί, λόγου χάριν, πως οι συμμετέχοντες που «άκουγαν» τότε τις ανύπαρκτες δονήσεις έστελναν καθημερινά πέντε φορές περισσότερα μηνύματα απ' ό,τι οι υπόλοιποι. Παρόλ' αυτά, οι ανήλικοι χρήστες ενοχλούνται πολύ λίγο ή και καθόλου όταν συνειδητοποιούν ότι τελικά δεν έχουν μήνυμα στο κινητό τους, σε αντίθεση με τους ενηλίκους, τα δύο τρίτα των οποίων προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις παραισθήσεις τους.
 
πηγή:.kokoria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου