Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ο κουφός DJ που ξεσηκώνει το Λονδίνο

Η φήμη του έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η δράση του έγινε ξακουστή σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, έστω και αν οι άμεσα «ενδιαφερόμενοι» δεν είναι σε θέση να ακούσουν. Αν και ο ίδιος γεννήθηκε σχεδόν χωρίς ακοή, δεν το έβαλε κάτω και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.



Ο Τρόι Λι έγινε DJ αξιοποιώντας τις δονήσεις που παράγονται από δυνατά μπάσα. Ετσι έδωσε την ευκαιρία στους κουφούς να χορεύουν στα ρέιβ πάρτι που διοργανώνει στο Λονδίνο, ενώ υπόσχεται εκπλήξεις για τους κουφούς φίλους του στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα μπάσα ηχούν σε υπερβολικά υψηλή ένταση και δονούν την κοιλιά του κοινού που χορεύει, το πάτωμα και τους τοίχους που είναι επενδυμένοι με χορδές βιολιού. Ο 35χρονος Τρόι Λι, τον οποίο αποκαλούν DJ Chinaman παίζει μουσική και «χτυπιέται» στον ρυθμό της μουσικής, όπως κάνουν οι συνάδελφοί του που έχουν ακοή.

Τα πάρτι του δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα άλλα. Οι συμμετέχοντες ξεφαντώνουν χορεύοντας και νιώθοντας τις δονήσεις των μπάσων. Παράλληλα παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνη βιντεοκλίπ με ανθρώπους που χορεύουν, ώστε να διατηρούν τον ρυθμό τους.

Η μουσική ήταν στην καρδιά του Τρόι από τα παιδικά του χρόνια, επειδή μέσα στο σπίτι του όλοι άκουγαν μουσική. Κι αυτό παρά το πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ακοή του που δεν του επέτρεπε να την απολαύσει.

«Μεγάλωσα βλέποντας τα ξαδέρφια μου που είναι DJ και τον δίδυμο αδερφό μου που είναι ντράμερ. Και σε κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να παίξω δίσκους κι εγώ» λέει. Στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’90 η ρέιβ μουσική είχε ξεσηκώσει τους νέους και λόγω της μεγάλης έντασής της κάποιοι ελάχιστοι ήχοι κατάφερναν να φτάσουν στα αφτιά του Τρόι. Τότε άρχισε να συχνάζει σε ένα πειρατικό ραδιόφωνο, σε ντίσκο, και να παίζει μουσική μόνος του.

Ενα επεισόδιο που είχε να [Ο 35χρονος Τρόι Λι, τον οποίο αποκαλούν DJ Chinaman.] κάνει με διάκριση εις βάρος του επειδή είναι κουφός έγινε η κινητήρια δύναμη της επιτυχίας του. Ενα βράδυ πριν δέκα χρόνια, σχεδόν σαν αστείο, ο Τρόι διοργάνωσε ένα πάρτι για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ακούσουν τις νότες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Σε ένα διαμέρισμα τεσσάρων δωματίων που πατώματα και τοίχοι δονούνταν από τη δυνατή μουσική 150 νέοι ενθουσιάστηκαν, σε αντίθεση βέβαια με τους υπόλοιπους ενοίκους στην πολυκατοικία. Φεύγοντας οι καλεσμένοι ρωτούσαν πότε θα ξαναγινόταν πάρτι. Και η απάντηση δεν άργησε.

Στο πρώτο ρέιβ πάρτι κουφών πήραν μέρος 700 άτομα από Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Αυστραλία, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί πριν το πάρτι.

«Είναι η καλύτερη ανάμνησή μου. Εβλεπα ανθρώπους που ξεπερνούσαν με τον τρόπο τους το εμπόδιο του ήχου και ήμουν ευτυχισμένος».

Ο Τρόι χάρη σε ένα ειδικό ακουστικό βαρηκοΐας που έβαλε τελευταία έχει καταφέρει να λύσει μερικώς το πρόβλημά του, όμως αυτό δεν αλλάζει την αποστολή του, να παίζει μουσική για όσους δεν ακούνε.
πηγή:obelix7.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου