Λένε ότι αν θες να διαπιστώσεις αν κάποιος σου λέει ψέματα ή αλήθεια πρέπει να τον κοιτάξεις στα μάτια. Ισχύει όμως τελικά αυτή η θεωρία;
Αν λέτε συχνά ψεματάκια μην ανησυχείτε. Τα μάτια δεν μπορούν να αποκαλύψουν πότε λέμε ψέματα σύμφωνα με ένα έρευνα
Αν καταφεύγετε συχνά σε αθώα ή μη ψεματάκια τα μάτια σας δεν πρόκειται να σας προδώσουν, αν από την άλλη έχετε τη συνήθεια να κοιτάτε τον άλλον στα μάτια για να μάθετε αν σας λέει την αλήθεια, μην μπαίνετε στον κόπο: σύμφωνα με τους ειδικούς τα μάτια δεν προδίδουν τέτοιου είδους πληροφορίες.
Ερευνητές από δύο πανεπιστήμια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα μάτια αποκαλύπτουν πότε λέμε ψέματα είναι μύθος.
Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι όταν κάποιος έχει το βλέμμα του στραμμένο πάνω και δεξιά υπάρχουν περισσότερες πιθανότατες να λέει ψέματα, ενώ όταν κοιτάει προς τα πάνω και αριστερά, είναι πιο πιθανό να λέει την αλήθεια. Ωστόσο, οι ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Hertfordshire πραγματοποίησαν διάφορα τεστ και έτσι διαπιστώθηκε ότι η θεωρία αυτή είναι λάθος.
Η σχέση μεταξύ των κινήσεων των ματιών και της αλήθειας είναι ένα βασικό στοιχείο του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP), μια μέθοδος που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ψυχολογικές τεχνικές.
Ένα κομμάτι αυτής της μεθόδου ασχολείται με την εκπαίδευση των ανθρώπων ώστε να ανιχνεύουν τη σχέση μεταξύ των κινήσεων των ματιών και της σκέψης. Σύμφωνα με τη θεωρία, όταν βλέπουμε κάποιον να κοιτάζει προς τα πάνω και προς τα δεξιά, είναι πιθανό να οραματίζονται μια φανταστική ιστορία.
Από την άλλη, όταν κάποιος κοιτάει προς τα αριστερά, είναι πιθανό να προσπαθεί να ανακαλέσει μια πραγματική ιστορία στη μνήμη του. Για το λόγο αυτό, όταν οι ψεύτες κατασκευάζουν τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας, τείνουν να κοιτάζουν προς τα δεξιά.
Η θεωρία αυτή δοκιμάστηκε από τους ειδικούς οι οποίοι έβαλαν εθελοντές να λένε πότε την αλήθεια και πότε ψέματα, ενώ την ίδια στιγμή βιντεοσκοπούσαν τα βλέμματα τους.
Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών στη συνέχεια κλήθηκε να παρακολουθήσει τις ταινίες και να προσπαθήσει να εντοπίσει τα ψέματα, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών.
H συγγραφέας της μελέτης Dr Caroline Watt, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πιστεύει ότι ορισμένες κινήσεις των ματιών αποτελούν ένδειξη ψεύδους, και μάλιστα η ιδέα αυτή ακόμα διδάσκεται σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια .
Η έρευνά μας δεν υποστηρίζει αυτή τη θεωρία και μάλλον είναι καιρός να εγκαταλείψουμε αυτή την προσέγγιση ως μέθοδο για την ανίχνευση του ψεύδους . Ο καθηγητής Ψυχολογίας Richard Wiseman, από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, δήλωσε: Από τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προέκυψε σχέση μεταξύ ψέματος και κινήσεων των ματιών .
lifezone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου