Σελίδες

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Γιατί ο κόσμος αυτός είναι γυναικοκρατούμενος?



 


Πως θα σου φαινόταν να πλήρωναν οι άλλοι για σένα και να είχες και το μισθό σου στην τσέπη; Να έχεις δικαίωμα στο κέρατο; Στο χωρισμό χωρίς επικρίσεις; Να μπορείς να λες ότι θες αβέρτα για τις γυναίκες; Ναι ρε γαμώτο, αυτές γιατί μπορούν;





Αυτός ο κόσμος είναι γυναικοκρατούμενος μαν! Ναι καλά άκουσες και όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι το ισχυρό φύλο τόσο καλύτερα για σένα.

Μπορεί κατά μέσο όρο να έχουμε καλύτερες δουλειές, να παίρνουμε περισσότερα χρήματα αλλά πόσες γυναίκες πεθαίνουν άστεγες στο παγκάκι, πόσες δουλεύουν οικοδομή χωρίς να δουν προκοπή και μέχρι να πάθουν κάποιο εργατικό ατύχημα και πόσες πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης;

Αυτά, όμως, είναι πράγματα που έχουμε αποδεχτεί γιατί τι να κάνουμε... είμαστε άντρες με ότι καλό και ότι κακό συνεπάγεται.

Γι' αυτό ας πάμε στα άλλα. Αυτά που έχουμε αποδεχτεί χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτά για τα οποία λες ότι υπάρχουν διπλά μέτρα και διπλά σταθμά. Λιγότερο σημαντικά αλλά πολλαπλάσια εκνευριστικά. Πράγματα που μπορούν να κάνουν και τα δύο φύλα αλλά εμείς θα φάμε κράξιμο ενώ για αυτές δεν τρέχει τίποτα.

Και ο μισθός στην τσέπη
Οχι ότι δεν υπάρχουν άντρες προικοθήρες, λαμόγια και σώγαμπροι; Αλλά πόσο κοινωνικά αποδεκτό είναι; Καθόλου. Η ίδια η γλώσσα τους καταδικάζει πριν καν το τολμήσουν. Αντίθετα μια γυναίκα μπόρει έχει τον γκόμενο να της πληρώνει τα μπουζούκια, τον γκόμενο σπόνσορα να πληρώνει τη δόση του αυτοκινήτου, τον πατέρα της να πληρώνει το νοίκι, το αδερφό της να πληρώνει τους καφέδες. Και, φυσικά, να έχει και μια σχετικά καλοπληρωμένη δουλειά για να έχει την οικονομική της ανεξαρτησία.

Βρίσε κι άλλο
Βγες και κάνε ένα σχόλιο του τύπου "οι γυναίκες δεν ξέρουν να παρκάρουν". Το λιγότερο που θα σου συμβεί είναι να χαρακτηριστείς φαλλοκράτης. "Οι γυναικες είναι κ#$#2ες". Μπορεί και να ψάχνεις για δουλειά την επομένη (και καλά να πάθεις γιατί επικοινωνιακά το έχασες). Ακόμα και οι κολλητοί σου θα σε πουν υπερβολικό. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Οι γυναίκες μπορούν να λένε ότι είμαστε όλοι γουρούνια, μα#$ες, καραγκιόζηδες και κανένας δε θα βγει να διαμαρτυρηθεί. Οχι ότι θα ίδρωνε το αυτί τους αλλά δεν υπάρχει καν αντίστοιχη λέξη με το φαλλοκράτης.

ΜπερδέματαΟταν θες να χωρίσεις μια γυναίκα, ειδικά αν έχετε κοινό κύκλο είναι καλό να έχεις προετοιμάσει το έδαφος. Οι φίλες σας θα σου κρατάνε μούτρα για εβδομάδες, οι φίλοι σου δε θα τολμούν να κρατήσουν ουδέτερη στάση γιατί θα φάνε παντόφλα και κρεβατομουρμούρα, θα δεις ότι σιγά σιγά οι προσκλήσεις για ποτά και καφέδες θα μειωθούν στο ελάχιστο και καλύτερα να έχεις βρει καινούριους φίλους μέχρι να της περάσουν τα μούτρα. Οταν σε χωρίσει αυτή, "δεν τράβαγε", "υπήρχαν διαφορές", "όλα για καλό είναι".

Ω, κέρατο!Αν εσύ κερατώσεις μια γυναίκα είσαι τρία πράγματα μαζί: Καραγκιόζης, γυναικάς και τιποτένιος. Και είσαι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το έγκλημα που διέπραξες, μπορούσες κάλλιστα να πεις αντίο και να κάνεις ότι γουστάρεις. Αν σε κερατώσει αυτή όμως υπάρχουν δύο περιπτώσεις: ή είναι μπερδεμένη, πληγωμένη, απογοητευμένη ή πολλά χρόνια μπροστά και καλά σου έκανε. Τη βλέπεις τη διαφορά ή να πω περισσότερα;

Βγάλε το κόκκινο φουστάνι
Όχι δεν θέλουμε να φοράμε φούστες. Και δεν έχουμε κανένα
πρόβλημα αν φορούνε παντελόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται με εκείνους τους κακομοίρηδες που τόλμησαν να το κάνουν. Οταν ο Σάκης Ρουβάς βγήκε να το κάνει πριν χρόνια, έπεσαν να τον φάνε ακόμα και αν ήταν ένα fashion statement. Οταν το έκανε ο Τζιμπρίλ Σισσέ πέρυσι -ακόμα και αν τα παπά του τα είχε αποδείξει δεκάδες φορές- τον πήρανε στο ψιλό στο Twitter. Για να είμαστε δίκαιοι, η καφρίλα σε αυτό το θέμα ξεκινάει περισσότερο από εμάς. Αλλά τι σημασία έχει; Και πότε μια γυναίκα φόρεσε παντελόνια και δέχτηκε επικριτικά σχόλια από τις φίλες της;

Μπούρου μπούρου στην πλατεία Κουμουνδούρου
Διαμαρτύρεσαι ότι δε βγαίνετε, δεν περνάς καλά, δεν βρίσκεστε αρκετά; "Είσαι πρήξας", "κάνεις σαν γκόμενα", "get a life man"! Διαμαρτύρεται εκείνη ότι δεν βγαίνετε, δεν βρίσκεστε, γυρνάς μονίμως αργά από τη δουλειά; "Την παραμελείς", "γιατί σ'αγαπάει τα κάνει", "αυτή τουλάχιστον προσπαθεί για τη σχέση σας".

Μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν
Μπορούν να βάφουν τα μαλιά τους -εσύ δεν μπορείς. Μπορούν να έχουν φίλους του αντίθετου φύλου -εσύ όχι γιατί βλέπεις όλες τις γυναίκες σαν γκόμενες. Μπορούν να δέχονται κεράσματα στα μπαρ γιατί είναι αθώα -εσύ δεν μπορείς ούτε να κοιτάξεις γιατί είσαι λιγούρης και πέφτουλας. Μπορούν να έχουν δονητές γιατί είναι προχωρημένες -εσύ όχι γιατί είσαι διεστραμμένος!


Θες κι άλλα;


trelo-liontari.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου