Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Τσίπουρο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς...


τσιπουρο, δωρο, παλια, ανθρωπος
« Τσίπουρο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς... »
 
Από παλιά, ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράππα. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δώρο των θεών, το αμπέλι.

Το τσίπουρο ήταν ανέκαθεν το ποτό των φτωχών και των λαϊκών τάξεων, ήταν αυτό που ξεκούραζε τον ταλαίπωρο αγρότη-αμπελουργό, μετά τον ολοήμερο μόχθο.

Το πότε ακριβώς άρχισε η παραγωγή του τσίπουρου στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό. Υπάρχουν αναφορές για παραγωγή τσίπουρου στο Αγιο Όρος από το 1590, όπως φαίνεται από διάφορα τούρκικα φιρμάνια της εποχής. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.

Το τσίπουρο δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, αφού πρόκειται για ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.

Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.

Από ποια πρώτη υλη προέρχεται το τσίπουρο και πως παράγεται;
Το τσίπουρο προέρχεται από το σταφύλι και παράγεται με απόσταξη των στέμφυλων σταφυλιού (φλουδών), μετά τη διαδικασία οινοποίησης του σταφυλιού.

Ποια η διαφορά τσίπουρου, ρακής και τσικουδιάς;
Τσίπουρο, ρακή και τσικουδιά παράγονται όλα με απόσταξη της φλούδας του σταφυλιού. Παραδοσιακά στη χωρική παράγωγη, το τσίπουρο παράγονταν με διπλή απόσταξη ενώ η τσικουδιά και η ρακή με μονή απόσταξη.

Ποια η διαφορά τσίπουρου και ούζου;
Το τσίπουρο προέρχεται από το σταφύλι, ενώ το ούζο έχει σαν αλκοόλ βάσης, οινόπνευμα γεωργικής προέλευσης που προέρχεται συνήθως από μάλασσα.

Ποιο τσίπουρο είναι καλύτερο: Το με γλυκάνισο η χωρίς;
Είναι θέμα προσωπικού γούστου. Στο τσίπουρο με γλυκάνισο κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά της άνηθους και το ιδιαίτερο γαλάκτωμα του με την προσθήκη νερού.

Πως καταναλώνεται το τσίπουρο;
Το τσίπουρο καταναλώνεται συνήθως με καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι με μεζέδες που εναλλάσσονται. Επίσης μπορεί να κλείσει σαν χωνευτικό ένα πλούσιο γεύμα η σαν αναλγητικό, ζεστό με μελί. Ακόμη μπορεί να προσδώσει στοιχειά από τα χαρακτηριστικά του σε φαγητά και γλυκά, όταν αποτελεί μέρος της συνταγής τους η σε παγωτά τα όποια περιχύνονται με τσίπουρο. Τελευταία οι νέοι ανακαλύπτουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του, μέσα από εμπνευσμένα cocktails με βάση το τσίπουρο στα μπαρ.

Σε ποια θερμοκρασία απολαμβάνεται το τσίπουρο;
Το τσίπουρο απολαμβάνεται καλυτέρα δροσερό χωρίς νερό και πάγο στους 10co. Στο τσίπουρο με γλυκάνισο αν επιλέξουμε να προσθέσουμε πάγο είναι προτιμότερο να το αραιώσουμε πρώτα με λίγο νερό.

πηγή:axortagos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου