Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το AIDS



 
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.


Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Το AIDS είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

– Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο (άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV).

– Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.

– Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός;

– Από κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί).

– Από την απλή συναναστροφή στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στο μετρό ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, όπου συναθροίζονται άνθρωποι.

– Από τη θάλασσα ή την πισίνα.

– Από τις τουαλέτες.

– Από κουνούπια ή άλλα έντομα.

– Από ιδρώτα, σάλιο και δάκρυα.

– Από ρούχα, πετσέτες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, συσκευές.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;

– Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική.

– Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείς βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.

– Μη μοιράζεσαι με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.

Τι να κάνω για να διαπιστώσω αν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Κάνε το ειδικό τεστ για τον HIV. Το τεστ πραγματοποιείται δωρεάν σε οποιοδήποτε Κέντρο Αναφοράς AIDS και στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων, είτε ιδιωτικά σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο.

Θυμήσου:

– Ο ιός μας αφορά όλους. Κάθε άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις μπορεί δυνητικά να έχει μολυνθεί από τον ιό του HIV και να μην το έχει αντιληφθεί.

– Το προφυλακτικό είναι προσωπική ευθύνη και των δύο ερωτικών συντρόφων. Φροντίστε και οι άντρες και οι γυναίκες να το έχετε μαζί σας. Δε μειώνει και δεν προσβάλλει τον/την σύντροφό σας. Αντιθέτως, είναι έκφραση αγάπης και ωριμότητας.

– Δεν αφήνουμε το φόβο της μόλυνσης να μας αποτρέψει από τον υγιή έρωτα και την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής. Αρκεί να είμαστε κατάλληλα εφοδιασμένοι με γνώση, σύνεση και… το προφυλακτικό μας.

– Δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε ή να αναγνωρίσουμε τον φορέα του ιού από τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε με κριτήριο την εμφάνιση, τον σωματότυπο ή τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος.

– Δεν υπάρχει εμβόλιο για το AIDS. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι το προφυλακτικό.

– Η διεκδίκηση του προφυλακτικού στη σχέση δεν προφυλάσσει μόνο την υγεία μας, αλλά διαμορφώνει και ένα κλίμα ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας φροντίδας ανάμεσα στους συντρόφους.

πηγή:MEDICALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου