Σελίδες

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πέθανε η φεμινίστρια συγγραφέας Σούλαμιτ Φάιερστοουν







 Παγκοσμίως γνωστή για το έργο της «Διαλεκτική του Σεξ»


Η φεμινίστρια συγγραφέας Σούλαμιτ Φάιερστοουν, παγκοσμίως γνωστή για το έργο της Διαλεκτική του Σεξ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα η αδελφή της.

Γεννημένη στον Καναδά, η Φάιερστοουν επηρέασε έντονα το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα των ετών του '70, μετά τη δημοσίευση σε ηλικία 25 ετών του κλασσικού πλέον στη φεμινιστική βιβλιογραφία έργου της, που αντλούσε έμπνευση από τη μαρξιστική ιδεολογία και τη σκέψη της Σιμόν ντε Μποβουάρ (συγγραφέα του «Δευτέρου Φύλου», το 1949).

Μαζί με το Σεξουαλική Πολιτική της Κέιτ Μίλετ και το Ο Θηλυκός Ευνούχος της Ζερμέν Γκριρ, το βιβλίο της αποτελεί ένα από τα κεφαλαιώδη έργα της δεκαετίας του '70, ενώ ακόμη διδάσκεται ως βασικό εγχειρίδιο σε πολλά πανεπιστήμια.
Η κηδεία της τελέστηκε σήμερα, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί και μία τελετή ανοικτή για το κοινό, όπως ανακοίνωσε η Λάγια Φάιερστοουν, αδελφή της θανούσας.

Η Σούλαμιτ Φάιερστοουν βρέθηκε νεκρή την Τρίτη μέσα στο διαμέρισμά της, προφανώς από φυσικά αίτια, έγραψε η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η ίδια υποστήριζε ανυποχώρητα την κατάργηση της διάκρισης των φύλων. Προς επίρρωση της θέσης της υποστήριζε πως η καταπίεση των γυναικών προέρχεται από την αναπαραγωγική τους ικανότητα και υποστήριζε την ανάπτυξη τεχνικών για την εξωσωματική κυοφορία.

Η Φάιερστοουν κήρυττε πως η γυναικεία απελευθέρωση θα έλθει μόνον όταν το γυναικείο φύλο απαλλαγεί από τον ζυγό της κυοφορίας. Στην προσωπική της Ουτοπία, τα παιδιά του μέλλοντος θα κυοφορούνται εξωμήτρια και ισομερώς αμφότερα τα φύλα θα αναλαμβάνουν να τα μεγαλώσουν.

«Η τυραννία της βιολογικής οικογένειας θα πρέπει να καταρρεύσει», τόνιζε αφοριστικά.
Το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Le Tigre είχε συνθέσει ένα τραγούδι προς τιμήν της, με τίτλο «F.Y.R.».


ΠΗΓΗ: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου