Σελίδες

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα Υόρκη 1876-2013: Τι διαφορά κάνει ένας αιώνας!




Πέρασαν σχεδόν 150 χρόνια από τότε που η Νέα Υόρκη ήταν μια πολυσύχναστη πόλη μεταναστών από όλο τον κόσμο, σχεδόν αγνώριστη από το 1876 μέχρι σήμερα.
Το μόνο που φαίνεται ίδιο στον ορίζοντα είναι η γέφυρα του Μπούκλιν που δεν είχε τότε ολοκληρωθεί. Οι αλλαγές εμφανίζονται στον ορίζοντα της πόλης της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, σε τέσσερις ξεχωριστές φωτογραφίες, ξεκινώντας από το 1876, πηγαίνοντας στο 1932, μέχρι το 1988 και το 2013.










Στην πρώτη «κακή» ασπρόμαυρη εικόνα, φαίνεται η πόλη με τα πλοία που ευθυγραμμίζονται στις αποβάθρες των ναυπηγείων, με τη γέφυρα του Μπρούκλιν (τότε η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο) να έχει μόλις αρχίσει να κατασκευάζεται και μερικά μόνο ψηλά κτίρια να φαίνονται από την πλευρά του Μανχάταν.



 









Η βιομηχανική επανάσταση φέρνει μεγάλο πλούτο στην πόλη, η οποία πολύ σύντομα μεταμορφώθηκε, όπως φαίνεται στη δεύτερη ασπρόμαυρη εικόνα. Μέσα στα επόμενα 60 χρόνια δεκάδες επιβλητικά κτίρια έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη τη Νέα Υόρκη – συμπεριλαμβανομένου του Empire State Building, το οποίο ήταν το 1931 το ψηλότερο στον κόσμο.



 








Παρά τη μεγάλη ύφεση που μαστίζει πολλούς από τους κατοίκους της πόλης καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1930, η Νέα Υόρκη μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε βιομηχανική και οικονομική «πρωτεύουσα» των ΗΠΑ. Στη φωτογραφία του 1980 η πόλη θυμίζει αρκετά τη σημερινή κατάσταση, με εξαίρεση τους Δίδυμους Πύργους.














Στην τελευταία φωτογραφία οι αλλαγές στην πόλη δεν είναι σημαντικές συγκριτικά με την προηγούμενη. Έτσι στο… μελλοντικό ορίζοντα της Νέας Υόρκης, όπως θα έχει διαμορφωθεί το 2013, φαίνεται ο Πύργος της Ελευθερίας που θα πάρει οριστικά τη θέση του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου

πηγη:perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου