Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Το τοξόπλασμα οδηγεί τις γυναίκες στην αυτοκτονία





Tο τοξόπλασμα οδηγεί τις γυναίκες στην αυτοκτονία και γενικά να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.
Η μόλυνση, γνωστή ως τοξοπλάσμωση, προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο Toxoplasma gondii. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το συγκεκριμένο παράσιτο ύστερα από την κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά μαγειρεμένο ή λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά ή αν πιάσουν τα περιττώματα γάτας καθώς το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στο γαστρεντερικό σύστημα των μολυσμένων γατών.

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του παράσιτου με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας και οι ερευνητές θεωρούν ότι επειδή το παράσιτο T.gondii εγκαθίσταται στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα.
«Οι γυναίκες (που έχουν μολυνθεί) με το T.gondii διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίαιης προς τον εαυτό τους συμπεριφοράς», γράφει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τεοντόρ Ποστολάς της
Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Δρ Ποστολάς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα ιατρικά αρχεία της Δανίας για να εντοπίσουν 45.788 γυναίκες, οι οποίες είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε μελέτη που είχε μελετήσει νεογέννητα βρέφη για τοξοπλάσμωση.
Συχνά, η τοξοπλάσμωση είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή στη διάρκεια της κύησης, καθώς το παράσιτο μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο.
Όλα τα νεογέννητα ελέγχθηκαν για αντισώματα κατά του παρασίτου με μια εξέταση αίματος που έγινε πέντε με δέκα ημέρες μετά την γέννησή τους. Επειδή τα βρέφη ήταν πολύ μικρά για να δημιουργήσουν τα δικά τους αντισώματα, όσα εμφανίζονταν στο αίμα τους σημαίνει ότι είχαν μεταβιβαστεί από τις μητέρες τους. Λίγο περισσότερα από το ένα τέταρτο των βρεφών βρέθηκαν θετικά στα αντισώματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι μητέρες τους είχαν τοξοπλάσμωση. Και για τα επόμενα 11 – 14 χρόνια, οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να κοπούν, να καούν ή να βλάψουν τον εαυτό τους με άλλο τρόπο, σύμφωνα με τα ιατρικά τους αρχεία. Μάλιστα, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.Συνολικά, 488 γυναίκες έκαναν κακό τον εαυτό τους για πρώτη φορά στη διάρκεια της έρευνας (ή οκτώ στις 10.000 τον χρόνο) ενώ 78 γυναίκες αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.
Ο Λούις Βάις, ο οποίος ερευνά την τοξοπλάσμωση στην Ιατρική Σχολή «Albert Einstein» της Νέας Υόρκης αλλά δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματά της ήταν «πράγματι αρκετά ενδιαφέροντα», αλλά ότι ο κίνδυνος δεν είναι πολύ υψηλός. Συνολικά, μόνο 18 γυναίκες που μετείχαν στην έρευνα αυτοκτόνησαν, αριθμός πολύ μικρός ώστε οι ερευνητές να καθορίσουν αν η παρουσία του παράσιτου θέτει κάποιες γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Με βάση τη μελέτη, ο Δρ Ποστολάς και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η τοξοπλάσμωση ώθησε τις γυναίκες να βλάψουν τον εαυτό τους ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν ψυχικά προβλήματα να είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από το συγκεκριμένο παράσιτο, επειδή δεν μαγειρεύουν σωστά το κρέας και δεν πλένουν καλά τα λαχανικά. Ο ίδιος λέει, πάντως, ότι το παράσιτο μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον εγκέφαλο κάνοντας τα κύτταρα να παράγουν περισσότερους ή λιγότερους συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά.
πηγη life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου