Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το τέλος του HIV προβλέπουν Αμερικανοί επιστημόνες

Το τέλος του ΗΙV προβλέπουν οι Αμερικανοί επιστήμονες





Για σταδιακή εξάλειψη της επιδημίας του HIV, μέσω ενός εξελιγμένου σκευάσματος που πρότεινε στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, κάνει λόγο ειδική επιτροπή επιστημόνων υγείας στις ΗΠΑ. Το σκεύασμα ουσιαστικά αποτελεί βελτίωση του εγκεκριμένου φαρμάκου Truvada, που χορηγείται ήδη σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σε ασθενείς του AIDS.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου προληπτικά σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι ωστόσο θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου αναφορικά με την έκθεσή τους στον ιό. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η διασπορά της ουσίας στον υγιή πληθυσμό αφενός θα αποτραπεί η προσβολή τους από τον ιό, αφετέρου σταδιακά θα εξαλειφθεί η επιδημία. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια έδειξαν ότι υγιείς ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι που ακολούθησαν την προληπτική αγωγή και ήρθαν σε επαφή με οροθετικούς ερωτικούς συντρόφους, μείωσαν σε ποσοστό 44% και 73% αντίστοιχα την πιθανότητα προσβολής τους από τον ιό.

Εν αναμονής της απόφασης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για την υιοθέτηση της γνωμοδότησης της επιστημονικής επιτροπής (η απόφαση θα ληφθεί στις 15 Ιουνίου), δεν λείπουν και οι ενστάσεις που κάνουν λόγο για αμφίβολα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει 100% θεραπεία ασθενών που έκαναν χρήση του σκευάσματος. Οι επικριτές επίσης αναφέρουν ότι η χρήση του συγκεκριμένου χαπιού πρέπει να γίνεται καθημερινά, προϋπόθεση που αναιρείται στην πράξη αφού οι ασθενείς ξεχνούν να το πάρουν.

Γεγονός ωστόσο είναι, ότι η επιστημονική κοινότητα τηρεί στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας στην πορεία καταπολέμησης της επιδημίας που μαστίζει τις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες και τελευταία και τη χώρα μας. Ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ωστόσο, ότι μια και μόνο μέθοδος πρόληψης δεν αρκεί σε καμία περίπτωση και θα πρέπει να διαδοθεί περισσότερο η χρήση προφυλακτικών αλλά και η τακτική εξέταση για ανίχνευση του ιού. Η ενημέρωση και διαρκής επαγρύπνηση είναι καίριας σημασίας τονίζουν οι επιστήμονες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

πηγή:www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου