Σελίδες

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Μαγικά ναρκωτικά γιατρεύουν σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές

Μαγικά ναρκωτικά γιατρεύουν σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές

Μια ψυχοδηλωτική ουσία που εντοπίζεται στα «τρελά μανιτάρια» μποLfPgColg9FINALρεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, υπαρξιακή αγωνία αλλά και εθισμό, σύμφωνα με ερευνητές. Νέα έρευνα παρέχει στοιχεία για το ποια είναι η ιδανική ποσότητα της ουσίας αυτής που μπορεί να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικροτερο δυνατό ρίσκο. Βέβαια, η χρήση της ουσίας, που δεν είναι άλλη από την ψυλοκυβίνη, εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, δηλαδή παρενέργειες όπως παράνοια και παραισθήσεις.

Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε αρκετά μεγάλη δόση της ουσίας είπαν πως έζησαν μια «μυστικιστική» εμπειρία, την οποία περιέγραψαν ως ιδιαίτερα βαθιά, εσωτερική και πνευματική (του είδους που θεωρείται ότι έχει τα πιο μακροπρόθεσμα ψυχιατρικά οφέλη), ενώ λίγοι εξ αυτών (5,2%) παρατήρησαν παρενέργειες, οι οποίες όμως είναι τελείως βραχυπρόθεσμες και δεν προκαλούν καμία βλάβη στους εθελοντές μετά τη θεραπεία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σημειωσαν βελτίωση στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους, όπως διαπίστωσαν και οι φίλοι και συγγενείς τους.  Η έρευνα ήταν μικρή σε κλίμακα άρα χρειάζονται περίσσοτερες μελέτες για να εξακριβωθεί με σαφήνεια το πως λειτουργεί η συγκεκριμένη ουσία. Ακόμα κι αν το ναρκωτικό/φάρμακο αποφασιστεί να συνταγογραφείται, θα πρέπει να χορηγείται υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, σημειώνουν οι ερευνητές.

Γιατί λειτουργεί η ψυλοκυβίνη;

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πως ακριβώς λειτουργεί η ουσία. «Η θεραπεία αυτή μπορει να αλλάξει, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, και μπορεί να δώσει περισσότεορ νόημα στη ζωή τους. Τους ανοίγει τις «πύλες της ενόρασης». Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό στο να αναγνωρίζει κάποιος ποιο είναι το θεμελιώδες νόημα της ζωής του. Τα οφέλη φαίνεται πως προέρstop-arrestingχονται κι από το οτι οι ασθενείς αποκτούν και πάλι στόχους και επιδιώξεις για τη ζωή.» Αυτό που δεν γνωρίζουν οι ειδικοί ακόμα είναι πώς αυτές οι ουσίες μπορούν να τροποποιούν τη συνείδησή μας, γεννώντας νέες αντιληπτικές δυνατότητες και εμπειρίες.

Special K

Άλλη έρευνα τώρα αποκαλύπτει πως μια νέα μορφή κεταμίνης θεραπεύει την κατάθλιψη «ως δια μαγείας». «Είναι σαν ένα μαγικό ναρκωτικό» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Yale, η μελέτη της οποίας διαπιστώνει πως η κεταμίνη, το ναρκωτικό που χρησιμοποιείται κυρίως ως αναισθητικό, θα μπορούσα να παρασκευαστεί σαν αντι-καταθλιπτικό, η δράση του οποίου θα έχει άμεσα αποτελέσματα, μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή και όχι μέσα σε λίγες βδομάδες όπως συμβαινει με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πρόκειται για την ίδια κεταμίνη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γνωστού ναρκωτικού Special K. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι το ναρκωτικό δεν βελτίωσε απλώς την καταθλιπτική συμπεριφορά των πειραματόζωων, αλλά αποκατέστησε επίσης τις συνδέσεις ανάμεσα σε νευρώνες ή κύτταρα του εγκεφάλου που είχαν φθαρεί λόγω του χρόνιου άγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου